Choral Singing and the Subjective Sense of Life Satisfaction

U novom broju časopisa za intelektualna i duhovna pitanja Nova prisutnost Vol. XX No. 1, 2022. objavljen je rad dr. Radočaj-Jerković pod nazivom Choral Singing and the Subjective Sense of Life Satisfaction (Zborsko pjevanje i subjektivni osjećaj životnog zadovoljstva).

Rad razmatra subjektivni osjećaj globalnog i situacijskog životnog zadovoljstva iz perspektive glazbenika (profesionalaca i amatera) koje pjevaju u zborovima.

Sažetak

Rad donosi rezultate istraživanja koje je bilo usmjereno na utvrđivanje povezanosti između kvalitetnog provođenja slobodnog vremena u okviru aktivnog sudjelovanja u pjevačkim zborovima i odrednica subjektivne i psihološke dobrobiti te elemenata karakterističnih za osjećaj životnog zadovoljstva (globalnog i situacijskog). Cilj istraživanja bio je utvrditi razinu subjektivnog osjećaja životnog zadovoljstva zborskih pjevača, ukazati na moguće dobrobiti koje proizlaze iz aktivnog i organiziranog bavljenja glazbom u okviru pjevačkih zborova te provjeriti postoji li povezanost između tih aktivnosti i subjektivnog osjećaja zadovoljstva životom kod aktivnih pjevača različitih dobnih, spolnih i profesionalnih, odnosno amaterskih skupina. Rezultati su pokazali da zborski pjevači pokazuju relativno visoku razinu osjećaja životnog zadovoljstva te da postoje razlike u odnosu na dob, spol i status pjevača, no ne i u odnosu na trajanje sudjelovanja u aktivnosti.

Ključne riječi: glazbenici amateri; glazbenici profesionalci; dobrobit, pjevački zbor; slobodno vrijeme.

Cjelovitom radu možete pristupiti ovdje.

Komentiraj