Zborski masterclass u Pečuhu

Od 16. do 18. ožujka 2022. dr. Antoaneta Radočaj-Jerković bila je u studijskom posjetu Fakultetu za glazbenu i vizualnu umjetnost, Sveučilišta u Pečuhu. U suradnji s izv. prof. art. dr. sc. Berislavom Jerkovićem te Davorom Dedićem, v. pred., dr. Radočaj-Jerković je održala masterclass na temu hrvatske zborske umjetnosti. Mastercalss je uključivao rad na interpretaciji djela hrvatskih skladatelja Ivana Lukačića, Ivana pl. Zajca, Blagoje Berse, Josipa Štolcera Slavenskog, Krste Odaka, Franje Dugana, Emila Cossetta i drugih. Masterclassu je prisustvovalo stotinjak studenata preddiplomskih i diplomskih studija Instituta za glazbenu umjetnost koji djeluju u mješovitom i ženskom pjevačkom zboru Sveučilišta u Pečuhu.

U okviru projektnog zborskog tjedna profesori osječke Akademije održali su i zanimljivo interaktivno predavanje “Choral Music of Croatia” na temu razvoja hrvatske zborske glazbe od renesanse do suvremenosti. Također, prisutnima su predstavljene i karakteristike zaštićenih vokalnih tradicija Republike Hrvatske koje su utjecale na oblikovanje obrađenih umjetničkih skladbi. Predavanje i prezentirani primjeri iz literature izazvali su velik interes među nazočnim studentima i profesorima.

Domaćini ovog značajnog sveučilišnog zborskog događanja bili su uvaženi mađarski zborski umjetnici prof. dr. Tamas Lakner i doc. dr. Sandor Balatoni.

Masterclass je održan u okviru INTERREG projekta CHOIR – Hungarian Croatian Choral Workshops te je financiran od strane Europske unije.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: