Biografija

foto: Tomislav Šilovinac

Dr. sc. Antoaneta Radočaj-Jerković hrvatska je dirigentica i glazbena pedagoginja. Rođena je 24. srpnja 1976. godine u Osijeku.

Od kada je sa sedamnaest godina ušla u svijet zborske glazbe etablirala se kao jedna od najistaknutijih dirigentica na hrvatskoj zborskoj sceni, a posebno se specijalizirala za rad s mladim pjevačkim zborovima.

Od tada do danas, kontinuirano radi s više pjevačkih zborova i ansambala – Vokalni ansambl Brevis, Akademski pjevački zbor Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, Komorni zbor Akademije za umjetnost i kulturu, Akademski pjevački zbor Strossmayer, Dječji zbor Osječki zumbići, Ženski vokalni ansambl Akademije.

Carnegie Hall on Monday night, January 21, 2013. Credit: Hiroyuki Ito

Zaposlena je na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku na kojoj predaje u statusu izvanredne profesorice kolegije iz područja zborske umjetnosti, dirigiranja i glazbene pedagogije te obnaša dužnost prodekanice za nastavu i studente.

Za svoj umjetnički rad višestruko je nagrađivana te je primila preko trideset nagrada na nacionalnim i međunarodnim festivalima i natjecanjima, od kojih kao najznačajnije treba istaknuti zlatne medalje na međunarodnim natjecanjima u Sankt Peterburgu (Rusija), Llangollenu (Velika Britanija), Helsingborgu (Švedska),  Xiamenu (Kina), Varni (Bugarska), Sydneyju (Australija). Nagrađivana je posebnim nagradama za najbolje dirigente na natjecanjima u Švedskoj i Italiji.

Dobitnica je javnog priznanja Grada Osijeka Grb Grada Osijeka za osobit doprinos glazbenoj kulturi i umjetnosti.

Bavi se i znanstveno-istraživačkim radom. Objavljuje i izlaže radove iz područja glazbene pedagogije i zborskoga pjevanja u znanstvenim časopisima te na znanstvenim i umjetničkim skupovima u zemlji i inozemstvu.  

Do sada je objavila  dvije knjige Pjevanje u nastavi glazbe i Zborsko pjevanje u odgoju i obrazovanju i uredila nekoliko zbornika radova i notnih izdanja. Osnovala je Međunarodni znanstveni i umjetnički skup o pedagogiji u umjetnosti.

Članica je nacionalnih i međunarodnih žirija na natjecanjima zborske glazbe te redovito održava seminare, predavanja i radionice za voditelje pjevačkih zborova.

Obrazovanje:

Diplomirala je Solo-pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te Glazbenu kulturu na Pedagoškom fakultetu u Osijeku. Magistrirala je Zborsko dirigiranje na Fakultetu za glazbenu i vizualnu umjetnost, Sveučilišta u Pečuhu (Mađarska) i Glazbenu pedagogiju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Doktorirala je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu iz područja društvenih znanosti na Poslijediplomskom sveučilišnom doktorskom studiju Pedagogija na temu iz područja zborske pedagogije. Dirigentski se usavršavala u inozemstvu –Sjedinjenim Američkim Državama, u Mađarskoj i Njemačkoj na prestižnim glazbenim akademijama kao što su Eastman School of Music, Westminster Choir College. Nagrađena je stipendijom za umjetničko usavršavanje na Musica Mundi Choral Academy for Young Conductors u Njemačkoj. 

Posebni uspjesi:

Posebno značajan uspjeh postigla je s Vokalnim ansamblom Brevis, s kojim je 2013. godine održala koncert s djelima hrvatskih skladatelja u dvorani Carnegie Hall u New Yorku (SAD).

Ne manje značajni su i koncerti u Sydney Opera House u Sydneyju (Australija) (2017)

u Grand Philharmonic Hall te State Academic Capella u Sankt Peterburgu (Rusija) (2016)

Audio izdanja:

Snimala je za radio i televiziju te izdala dvanaest nosača zvuka od kojih se kao posebno značajan izdvaja posljednji: Vokalni ansambl Brevis – Zborsko putovanje kroz stoljeća u izdanju Croatia Records (2020).

Također, potrebno je istaknuti i albume: Brevis – Najljepši hrvatski djevojački zborovi u izdanju Matice hrvatske (2010) i Bruno Bjelinski: Kapljice u izdanju Hrvatske glazbene mladeži (2000).

Njene snimke nalaze se na mnogim kompilacijskim izdanjima te je više njih postalo sastavnim dijelom slušnog repertoara u nastavi Glazbene kulture i Glazbene umjetnosti.

Nagrade i priznanja za umjetnički rad:

2021. prva nagrada stručnog žirija na natječaju European Video Award on Benefits of Choral Singing u organizaciji European Choral Association Europa Cantat za najbolji europski video koji promovira dobrobiti zborskog pjevanja među djecom i mladima Why we love to sing in a Choir? (EU nagrada).  

2021. Priznanje Akademije za umjetnost i kulturu za izuzetan doprinos kreativnom oblikovanju umjetničkih projekata.

2020. Posebna nagrada za najbolju izvedbu skladbe iz razdoblja romantizma za skladbu G. Verdi: Laudi alla Vergine Maria na Međunarodnom horskom šampionatu Lege Artis u Tuzli (Bosna i Hercegovina).

2020. Prvo mjesto u kategoriji ženskih zborova i Drugo mjesto u ukupnom poretku zborova na Međunarodnom horskom šampionatu Lege Artis u Tuzli (Bosna i Hercegovina).

2020. Grand prix i titula apsolutnog pobjednika natjecanja na Međunarodnom festivalu horova Melodianum u Kikindi (Srbija).

2020. Posebna nagrada za najbolju izvedbu skladbe iz razdoblja renesanse za skladbu T. L. da Victoria: Duo Seraphim Clamabant na Međunarodnom festivalu horova Melodianum u Kikindi (Srbija).

2020. srebrna medalja na Rimini International Choral Competition u Riminiju (Italija).

2019. Brončana plaketa u kategoriji renesansne glazbe na međunarodnom natjecanju zborova 48. Florilège Vocal de Tours (Francuska).

2017. Zlatna plaketa na međunarodnom festivalu 28th Australian International Music Festival, Sydney (Australija).

2016. Javno priznanje Grb grada Osijeka za poseban doprinos glazbenoj kulturi i umjetnosti grada Osijeka.

2016. Zlatna plaketa na međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova World Choral Championship for Children and Youth Choirs u Sankt Peterburgu (Rusija).

2016. Posebna nagrada stručnog ocjenjivačkog suda za ukupni umjetnički nastup „Stars of the Championship“ na međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova World Championship for children and Youth Chiors u Sankt Peterburgu (Rusija).

2014. Posebna godišnja nagrada Umjetničke akademije u Osijeku za umjetničko-istraživački i nastavni rad.

2014. Zlatna plaketa i prvo mjesto na međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova 35. International choral competition prof. Georgi Dimitrov u Varni (Bugarska).

2014. Posebna nagrada bugarskog društva skladatelja za najbolju izvedbu zadane bugarske skladbe na međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova 35. International choral competition prof. Georgi Dimitrov u Varni (Bugarska).

2011. Zlatna plaketa i prvo mjesto na međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova Llangollen musical Eisteddfod (Velika Britanija).

2011. Srebrna plaketa na Međunarodnom natjecanju zborova Anton Bruckner u Linzu (Austrija).

2010. Posebna nagrada za najbolji umjetnički (glazbeni) program Osječkog ljeta kulture.

2009. Posebna nagrada za najboljeg mladog dirigenta na međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova Il Garda in Coro (Italija).

2008. Treće mjesto na međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova Il Garda in Coro (Italija).

2007. Srebrna plaketa za najbolju izvedbu na međunarodnom festivalu Dani duhovne glazbe Cro patria u Splitu.

2006. Zlatna plaketa na međunarodnom natjecanju pjevačkih zborova World choir games u Xiamenu (NR Kina).

2005. Srebrna plaketa i prvo mjesto u kategoriji ženskih zborova na Međunarodnom natjecanju komornih zborova u Pečuhu (Mađarska).

2004. Zlatna plaketa i prvo mjesto u kategoriji Međunarodnom natjecanju zborova Helsingborgschoir festival (Švedska).

2004. Posebna nagrada za najboljeg mladog dirigenta natjecanja Helsingborgschoir festival (Švedska).

2004. Prva nagrada stručnog žirija za najbolju izvedbu na međunarodnom festivalu Dani duhovne glazbe Cro-patria u Splitu.

2004. posebna nagrada Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja za izvedbu kompozicije Branka Okmace: Jesu redemptor na međunarodnom festivalu Dani duhovne glazbe Cro-patria u Splitu.

Glazbene predstave:

Pripremala je zborove i soliste za opere, operete i mjuzikle u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku te opernog ansambla Opera Pannonica Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku od kojih se kao značajniji izdvajaju sljedeći naslovi: Carmen, La Boheme, Tosca, Mali dimnjačar, Grofica Marica, Ljubavni napitak, Čarobna frula, Cosi fan tutte.

Ostvarila je i nekoliko zapaženih solističkih uloga u suradnji s operom Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku nastupajući kao solistica u operama Gianni Schicchi i Mali dimnjačar, opereti Lijepa Helena te mjuziklu Čovjek iz Manche.

%d blogeri kao ovaj: