Izvedba djela Horizont – vučedolski misterij u zagrebačkoj Laubi

U zagrebačkoj Laubi – kući za umjetnost i ljude, u subotu je 26. studenog 2022. u 19 sati održana zagrebačka premijera i ujedno treća izvedba skladbe Dalibora Bukvića: Horizont – vučedolski misterij. Skladbu su izveli združeni ženski zborovi: Vokalni ansambl Brevis i Ženski zbor Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Klavirska je pratnja bio Davor Dedić, a solistice: Anja Papa, sopran i glumica Ana Dora Bajto. Izvedbom je dirigirala Antoaneta Radočaj-Jerković koja je ujedno i idejna začetnica projekta i autorica umjetničkog koncepta izvedbe.

Foto: Goran Kovačević

Projekt je zaintrigirao zagrebačku publiku koja se odazvali u velikom broju kao i glazbene kritičare čije osvrte možete pročitati ili poslušati u nastavku.

Na portalu glazba.hr možete pročitati osvrt ugledne kritičarke Maje Stanetti ili poslušati radio kritiku muzikologinj Nine Čalopek na trećem programu Hrvatskog radija u emisiji Sedam dana hrvatske glazbe.

Sedam dana hrvatske glazbe

O projektu iz programske knjižice zagrebačkog koncerta prenosimo:

“Sklad u vrtlogu vremenskog beskraja.”
Dalibor Bukvić


“Suradnja opjevana združivanjem Vokalnog ansambla Brevis i Ženskog zbora Akademije za umjetnost i kulturu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, riječima skladatelja začeta je jednog predsolisticijskog podneva u lipnju 2021. godine. Vrtlog ideja inspiriran potragom dirigentice za glazbenim ostvarenjem fascinacije vučedolskom kulturom, Dalibor Bukvić nedugo zatim razvio je skiciranjem teme Pjeva čaranja. Djelo obilježeno apstrahiranjem elemenata astralnog simbolizma i
ritualnog šamanizma od tada se mjesecima razvija kao plod razmjene stvaralačke i interpretacijske energije obogaćene ulomcima iz knjige Kartografija ljubavi: Dunavom Helene Sablić Tomić. Ugodnu suradnju s voditeljicom zbora skladatelj je opisao riječima: “Neke stvari zvučale su drugačije od onoga kako sam ih zamislio… Zvučale su bolje.” Rujanska praizvedba u Muzeju vučedolske kulture
čiji prostor rezonira sa ozračjem mistične arhaičnosti djela, praćena je video materijalom (Josip Grizbaher) u kojemu putem koreografiranog scenskog pokreta (Vuk Ognjenović) izvođačice evociraju vizualna tumačenja glazbenog sadržaja kroz oblike trokuta, valova, krugova i zvjezdanih konstelacija na arheološkom lokalitetu Vučedola. Nakon vukovarske, izvedbe na Danima Milka Kelemena u Slatini, večerašnje u zagrebačkoj Laubi te nadolazećih u Zadru i Osijeku, planovi za budućnost projekt vode do izdavanja djela. Jezgra kompozicije oblikovana je na temelju pramotiva drevnih civilizacija, horizonta, zviježđa Orion i Sunca, čiji motivi prožimaju glazbene brojeve.”

Mia Reba & Sara Vrdoljak
Udruga studenata muzikologije fusNota
Muzičke akademije u Zagrebu

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: