Objavljena opera za djecu Šumska kraljica

U izdanju diskografske kuće Croatia Records, objavljen je album s prvom hrvatskom operom za djecu Šumska kraljica, skladatelja Franje Štefanovića (1879-1924). Opera je nastala 1919. godine, a skladana je za soliste, dječji zbor i klavir.

Operni ansambl ove izvedbe čine:

Ružica – šumska kraljica: Anja Papa, sopran

Vilinska kraljica: Ivana Medić, sopran

Kralj patuljaka: Berislav Jerković, bariton

Dinko: Karlo Miličević, bariton

Vile i patuljci: članice zborova Instituta za zborsku glazbu Polifonija

Klavir: Davor Dedić

Dirigentica: Antoaneta Radočaj-Jerković

Opera je snimljena u Kulturnom centru Osijek u prosincu 2021. godine.

Glazbeni producent: Davor Dedić

Mix i mastering: Aleksandar Stanković

Ilustracije i vizualno oblikovanje: Zdenko Bašić

Urednici izdanja: Nikolina Mazalin i Nikola Knežević

O djelu i skladatelju:
Franjo Štefanović rodio se u Petrovaradinu 1879. godine gdje je i umro 1924. godine. Završio je učiteljsku školu u Osijeku i radio kao učitelj u Slankamenu, Čereviću i Petrovaradinu. Glazbeno je djelovao kao zborovođa, skladatelj i glazbeni pedagog. Usavršavao se na glazbenoj školi Glazbenoga zavoda u Zagrebu gdje je položio ispit za učitelja pjevanja u učiteljskim i srednjim školama. Za svog kratkog života posvetio se skladanju uglavnom vokalne glazbe. Budući da je godinama djelovao kao zborovođa petrovaradinskog pjevačkog društva Neven njegov skladateljski opus usmjeren je prema zborskim skladbama za odrasle i djecu te se sastoji od skladbi za muški zbor (71), mješoviti zbor (37), dječji zbor (22) i pjesama za glas i klavir (15). Skladao je i pet misa te drugih sakralnih djela. Među opsežnijim djelima ističu se balada Majčina pjesma za soliste, zbor i klavir te nedovršeni oratorij Prvi grijeh.
Posebno je značajan Štefanovićev opus pjesama i scenskih djela za djecu. Prema navodima muzikologa Josipa Andreisa njegova je najveća zasluga što je prvi kod nas počeo pisati opere za djecu te se smatra začetnikom te vrste na ovim prostorima. Skladatelj Ivan pl. Zajc, 1911. godine napisao je glazbenu bajku Krasuljica, ali zbog prisutnosti govornih dijaloga, Andreis u predgovoru drugom izdanju partiture opere Šumska kraljica iz 1972. godine, navodi da se Krasuljica ne može u potpunosti smatrati operom te ističe Franju Štefanovića kao prvog hrvatskog skladatelja dječjih opera. Napisao je ukupno četiri takva djela U vilinoj gori, Šumska kraljica, Na Orlovgradu i Seoba Slavena.

Opera za djecu Šumska kraljica (1919.) je njegovo najpoznatije djelo. Riječ je o operi iznimne estetske vrsnoće, karakteristične pjevne melodioznosti s povremeno jedva čujnim prizvukom narodnih napjeva obojanih u romantičarsko harmonijsko ruho koja budi dječju maštu i potiče rano zanimanje djeteta za muziciranje.

Album je dustupan na svim streaming servisima, a u fizičkom obliku na prodajnim mjestima Croatia Records.

Iz medija: CMC Glas Slavonije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: