Uspješno završen INTERREG projekt CHOIR Hungarian-Croatian Choir Workshops

U petak, 22. travnja održana je završna konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati projekta „CHOIR Hungarian-Croatian Choir Workshops“ sufinanciranog u sklopu Interreg V-A programa suradnje Mađarska – Hrvatska 2014. – 2020.

Moto projekta bio je Mađarska i Hrvatska povezane glasovima jer je projekt bio usmjeren prema akademskim pjevačkim zborovima Sveučilišta u Pečuhu i Akademije za umjetnost i kulturu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku koji su tijekom trajanja projekta zajednički pripremali i izvodili zajednički umjetnički program. Zborovi su se međusobno upoznali putem upoznavanja sa zborskom kulturom partnera pripremajući i zajednički izvodeći koncerte u objema zemljama, u gradovima: Osijek, Villányju, Pečuhu i Slavonskom Brodu. Na zajedničkim probama i majstorskim radionicama, zborovi su obrađivali i pripremali djela mađarskih i hrvatskih zborskih skladatelja temeljena na karakterističnoj nacionalnoj glazbi te poznatu kantatu Carla Orffa: Carmina Burana. Projekt je unaprijedio profesionalni razvoj studenata, ali i utjecao na kvalitetu suživota dviju susjednih zemalja preko održavanja prijateljskih i suradničkih odnosa temeljenih na kulturnoj produkciji i razmjeni. 

Sudionici i rezultati rada: 

U projektu je sudjelovao Pjevački zbor Sveučilišta u Pečuhu (dirigent: prof. dr. Lakner Tamas) i Pjevački zbor Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (dirigentica: izv. prof. art. dr. sc. Antoaneta Radočaj-Jerković). Članovi zborova su studenti glazbe s ova dva Sveučilišta. 

U projektu je aktivno sudjelovalo oko 150 studenata, a na svakoj javnoj prezentaciji oko 90 studenata. Kako bi u projektu sudjelovalo i na javnim nastupima nastupilo čim više studenata, studenti su se izmjenjivali na način da je jezgra zbora bila nepromjenjiva, a dio studenata se izmjenjivao na svakom koncertu. 

U okviru projekta ukupno je naučeno i umjetnički realizirano 14 hrvatskih i mađarskih zborskih skladbi te kantata Carmina Burana. Sve aktivnosti su dokumentirane i objavljivane u lokalnim i nacionalnim hrvatskim i mađarskim medijima (realizirano je oko četrdesetak objava u novinama, radio postajama, televiziji, informativnim portalima), kao i na službenim mrežnim stranicama nositelja i partnera u projektu.

Četiri koncerta 

Prva je izvedba održana u Osijeku (Hrvatska), 23. rujna 2021. u dvorištu Stare pekare u Tvrđi.

Druga je izvedba održana u Villányju (Mađarska), u petak, 24. rujna 2021. u okviru 25. International Wine Song Festivala na pozornici na Rendezvenyteru. 

Treća izvedba je održana u subotu, 25. rujna u dvorani Kodály Centar u Pečuhu (Mađarska).

Četvrta izvedba je održana u četvrtak, 31. ožujka 2022. godine u Kazališno-koncertnoj dvorani Ivana Brlić-Mažuranić u Slavonskom Brodu (Hrvatskom).

U prvom dijelu koncerta nastupili su zborovi osječke i pečuške Akademije koji su izveli antologijska a cappella skladbe hrvatske i mađarske zborske literature. Riječ je o repertoaru koji su zborovi pripremili u okviru zajedničkog rada na projektu. Tako je izv. prof. art. dr. sc. Antoaneta Radočaj-Jerković dirigirala mađarskim zborom djela hrvatskih skladatelja, a prof. dr. Tamas Lakner i dr. Balatoni Sándor vodili su hrvatski zbor u izvedbi mađarskih djela. Oba su zbora pokazala sjajnu uvježbanost, interpretativnu uvjerljivost i ovladanost glazbenim jezikom susjedne kulture. Nakon a cappella programa, uslijedila je izvedba kantate Carmina Burana. 

Izvođački sastav na svim izvedbama bio je : 

Pjevački zbor Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku (zborovođa: dr. Antoaneta Radočaj-Jerković), Pjevački zbor Sveučilišta u Pečuhu (zborovođa: Dr. Tamás Lakner), solisti: Anja Papa (sopran), Stevan Karanac (tenor), Szabolcz Bognár (bariton) (na koncertu u Osijeku) i Berislav Jerković (bariton) (na koncertima u Villanyju, Pečuhu i Slavonskom Brodu), Szabolcs Balásy (klavir), Krisztián Horváth (klavir) te Udaraljkaški ansambl Panonske Filharmonije. Izvedbama je ravnao dirigent Dr. Tamás Lakner, dobitnik prestižne mađarske Liszt nagrade za postignuća u kulturi i umjetnosti. A cappella program hrvatskih skladatelja dirigirala je dr. Antoaneta Radočaj-Jerković, a mađarskih skladatelja dr. Tamás Lakner i dr. Balatoni Sandor. 

Majstorske zborske radionice mađarske glazbe u Osijeku

U siječnju 2022. godine, studenti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku sudjelovali su u višednevnim majstorskim radionicama na kojima su učili interpretirati skladbe mađarskih skladatelja Zoltana Kodalyja, Lajosa Bardosa, Gorgyja Deak Bardosa, Gyorgyja Orbana, Petera Nogradia i drugih pod vodstvom vrhunskih zborskih umjetnika prof. dr. TamasaLakner i dr. Sandora Balatonija sa Sveučilišta u Pečuhu. Dr. Balatoni Sandor održao je zanimljivo predavanje na temu suvremenih mađarskih zborskih skladatelja.

Prema riječima gostujućih profesora, studenti Akademije su izvrsno odgovorili na zahtjeve repertoara, pokazali visoku razinu pripremljenosti i profesionalnosti te izniman interes za odabrane skladbe i mađarsku kulturu općenito što je znatno doprinijelo uspješnosti zajedničkog umjetničkog rada. Domaćini ovog značajnog sveučilišnog zborskog događanja bili su profesori i suranici Odsjeka za glazbenu umjetnost, uvaženi hrvatski zborski i vokalni umjetnici izv. prof. art. dr. sc. Antoaneta Radočaj-Jerković, izv. prof. art. dr. sc. Berislav Jerković, dr. sc. Majda Milinović, poslijedokt. i Anja Papa, ass. 

Majstorske zborske radionice hrvatske glazbe u Pečuhu

U ožujku 2022. na Fakultetu za glazbenu i vizualnu umjetnost Sveučilišta u Pečuhu u okviru projektnog zborskog tjedna,profesori osječke Akademije izv. prof. art. dr. sc. Antoaneta Radočaj-Jerković, izv. prof. art. dr. sc. Berislavom Jerkovićem te Davorom Dedićem, v. pred., održali su masterclass na temu hrvatske zborske umjetnosti te su sa studentima koji pohađaju Zbor na pečuškom Sveučilištu obradili skladbe hrvatskih zborskih skladatelja: Ivana Lukačića, Ivana pl. Zajca, Blagoje Berse, Krste Odaka, Josipa Štolcera Slavenskog, Franje Dugana i Emila Cosseta.

Posljednjeg dana radionica profesori su održali zanimljivo interaktivno predavanje “Choral Music of Croatia” na temu razvoja hrvatske zborske glazbe od renesanse do suvremenosti. Također, prisutnima su predstavljene i karakteristike zaštićenih vokalnih tradicija Republike Hrvatske koje su utjecale na oblikovanje obrađenih umjetničkih skladbi. Predavanje i prezentirani primjeri iz literature izazvali su velik interes među nazočnim studentima i profesorima. Domaćini ovog značajnog sveučilišnog zborskog događanja bili su uvaženi mađarski zborski umjetnici prof. dr. Tamas Lakner i doc. dr. Sandor Balatoni.

Projekt u medijima:

Hrvatski radio

Glazba.hr

Klasika.hr

Vijenac.hr

Glas Slavonije

Glas Slavonije

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: